beleef open monumentendag - thema 'in europa'

In navolging van de enthousiaste reacties van voorgaande jaren opent Ontmoet Anna ook dit jaar haar deuren voor publiek voor Open Monumentendag.

Voor Open Monumentendag 2018 is het thema: ‘In Europa’.

We hebben rond dit thema een rijk programma voor u samengesteld:

12.00 uur VOORLICHTING “DiscoverEU”
Ben jij op 30 juni 2019 18 jaar en heb je zin in avontuur? Pak dan zomer 2019 je koffers en ontdek Europa per gratis Interrail via DiscoverEU. Een initiatief van de Europese Unie dat achttienjarigen de kans geeft om een maand lang per trein Europa te leren kennen.

WIN ACTIE!!!
Gedeputeerde Teunissen verloot tijdens de Voorlichting DiscoverEU vijf vouchers van de Stichting KCET ter waarde van € 336 voor je verblijfskosten tijdens jouw DiscoverEU Interrail-tocht in zomer 2019! EU-President Douzelage reikt een “herkenningsteken” uit, zodat je in de Douzelage-steden kunt rekenen op een warm welkom.

13.00 uur LEZING “21 eeuwen bouwen aan Europese verbindingen”
Otto vertelt in het Plateau een half uur over het bouwen van de Via Belgica, de spoorlijn Aachen-Meerssen, de Eurekarail, de Douzelage, de Via Douzelage en DiscoverEU.

DOORLOPEND EXPOSITIE EN TOELICHTING “VIA DOUZELAGE”
In de Groeve heeft Douzelage Meerssen een wand bekleed met 28 foto’s. Van elk knooppunt van de Via Douzelage één. De leden van de Douzelage verhalen over het netwerk van sociale verbindingen in Europa en het bouwen aan “VIA DOUZELAGE : de Mergellandroute van de EU”.

13.00 uur RONDLEIDING “Ontdek het Eiland in de Geul”
Ontdek tijdens een gevarieerde wandeling met gids Fred Erkenbosch het tweeduizend jaar oude Eiland in de Geul en bezoek onder andere de Rothemermolen, Hoeve Klinkenberg, de Joodse begraafplaats en de molenstuw van de Groote Molen.

14.00 uur RONDLEIDING “Geloven in Meerssen en Europa”
Wandel mee met gids Hub de Rooy langs de hoogtepunten van religieus Meerssen : het Proosdijpark, de Basiliek van het H. Sacrament, de grafkelder van de familie Regout en de Synagoge.

DOORLOPEND ETEN & DRINKEN “Romeins proefplankje”
Speciaal: In de Tafel van Anna kunt voor € 12,50 proeven van een Romeins proefplankje, inclusief een toelichting van Anna.

14.00 uur RONDLEIDING “Station Meerssen : een trendbreuk”
Otto vertelt in het Plateau over de spoorlijn Aachen- Meerssen en leidt u rond door het stationsgebouw in chaletstijl.

15.00 uur LEZING “21 eeuwen bouwen aan Europese verbindingen”
Otto vertelt in het Plateau een half uur over het bouwen van de Via Belgica, de spoorlijn Aachen-Meerssen, de Eurekarail, de Douzelage, de Via Douzelage en DiscoverEU.

16.00 uur LEZING “Parken en tuinen in Zuid-Limburg, een staalkaart van Europese park- en tuinarchitectuur”
Fon Habets – park- en tuinrestaurator – is gespecialiseerd in historisch groenonderzoek in de voormalige Zuid-Limburgse mijnstreek. Hij laat u in het Plateau kennis maken met groen historisch erfgoed en staat vooral stil bij een aantal Zuid-Limburgse tuinen.

17.00 uur Sluiting

Een ‘must’ voor iedere liefhebber van monumenten (en spoorstations!), geschiedenis of verhalen en culinaire geneugten!


Praktisch

datum / tijd:

zondag 9 september
12.00 - 17.00 uurprijs:
toegang en deelname aan rondleidingen en lezingen zijn gratis.

Onze eetkamer en terras zijn geopend voor een kop koffie met lekkers of een ander drankje. Speciaal!: een Romeins Proefplankje 12,50 euro p.p. Consumpties en versnaperingen zijn voor eigen rekening.


Er is in het hele Buitengoed Geul & Maas komend weekend 8 en 9 september nog veel meer te beleven! Download het programmaboek


Schermafdruk 2017-09-05 15.13.58.png